Acte necesare pentru cununia civila in Arad
Organizare nunta

Acte necesare pentru cununia civila in Arad

de

Ca sa va scutim de un drum in plus la primarie am intrebat noi de ce acte aveti nevoie in momentul in care hotarati sa va casatoriti in Arad.

In primul rand, ACTELE DE IDENTITATE

Asadar, aveti nevoie de buletinul de identitate sau cartea de identitate in original, insotite de o xerocopie, care trebuie sa fie VALABILE pentru cetatenii romani care au domiciliul in Romania, precum si pentru cetatenii tarilor care fac parte din Uniunea Europeana. Pentru cetatenii romani domiciliati in strainatate si cetatenii straini este necesar pasaportul, iar pentru persoanele fara cetatenie, carnetul de identitate toate in original si insotite de o xerocopie.

 

In al doilea rand, CERTIFICATELE DE NASTERE

Aveti nevoie de certificatele de nastere in original insotite de cate o xerocopie. Cetatenii straini care nu sunt nascuti in Romania, trebuie sa prezinte certificate de nastere in original, apostilate cu Apostila Conventiei de la Haga, insotite de traducerea legalizata.

 

In al treilea rand, CERTIFICATELE MEDICALE PRENUPTIALE

De asemenea aveti nevoie de certificatele medicale prenuptiale. Acestea se obtin de la medicul de familie pe baza analizelor si sunt valabile 14 zile, timp in care trebuie incheiata casatoria.  Acestea trebuie sa poarte mentiunea expresa „se poate casatori”.

 

ALTE ACTE:

Daca este cazul, trebuie sa prezentati dovada desfacerii sau incetarii casatoriei anterioare astfel aveti nevoie de:

 • Sentinta de divort, definitiva si irevocabila.
 • Certificatul de deces al fostului sot in original si xerocopie precum si certificatul de casatorie anterior.

Daca doriti incheierea casatoriei inainte de termenul de 10 zile aveti nevoie de incuviintarea primarului si trebuie sa completati urmatorul formular:  Formular 3

ACTE NECESARE PENTRU CETATENII STRAINI LA INCHEIEREA CASATORIEI IN ROMANIA:

 • Actele de identitate in original si o xerocopie
 • Certificat medical prenuptial eliberat de o autoritate sanitara din Romania
 • In cazul unei casatorii anterioare, documentele care sa ateste desfacerea sau incetarea acesteia, in original, apostilat si insotite de traducere legalizata
 • Dovada eliberata ori autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate in Romania, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain, indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania
 • Cetatenii statelor cu care Romania a incheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica, pot prezenta documente eliberate de autoritatile competente de la locul de domiciliu (certificat de cutuma)
 • Pentru apatrizi, legea nationala este legea statului in care isi au domiciliul sau resedinta.
 • Daca viitorul sot, cetatean strain, nu este cunoscator al limbii romane, oficierea casatoriei se va face obligatoriu in prezenta unui traducator autorizat.
 • Cetatenii germani, pe langa dovada eliberata de Misiunea Diplomatica vor trebui sa prezinte si un certificat de capacitate de casatorie, apostilat,  eliberat de oficiul de stare civila competent din Germania, impreuna cu traducerea acestuia in limba romana, legalizata de un notar public din Romania.

TINE MINTE:

 1. Viitorii soti se vor prezenta impreuna in vederea inregistrarii declaratiei de casatorie ( Formular 2 ), cu actele mentionate mai sus. Casatoria se va incheia intre a 10-a si a 14-a zi de la inregistrarea declaratiei de casatorie.
 2. Este necesar ca cel putin unul din viitorii soti sa aiba domiciliul sau resedinta in Arad.
 3. Varsta minima necesara pentru incheierea casatoriei este de 18 ani.
 4. Cu privire la nume, sotii au posibilitatea:
  • Sa pastreze fiecare numele pe care l-au avut inainte de casatorie.
  • Sa ia amandoi numele unuia dintre soti.
  • Sa poarte numele lor reunite.
 5. La oficierea casatoriei este obligatorie prezenta a doi martori, persoane majore, avand asupra lor actele de identitate.
 6. Incepand cu vara anului 2010, casatoriile civile s-au mutat din sala Palatului Cenad Arad la Palatul Cultural  (intrarea mirilor in Palatul Cultural se face prin lateral iar iesirea pe scarile din fata).
 7. Dosarele se pot depune de luni pana vineri intre orele 9-12 si 13-16 la sala 10 in Palatul Cenad (vis a vis de primarie).
 8. Pentru alte informatii puteti suna la numarul de telefon 0257 – 281 850, la biroul de casatorii, interior 139.
 9. Nu se fac programari telefonice.
 10. Casatoriile se oficiaza in zilele de vineri si sambata iar duminica doar la cerere.
 11. Taxele de casatorie sunt dupa cum urmeaza: vineri - gratuit, sambata – 85 lei si duminica – 200 lei.
 12. Taxa foto-video: 12 lei foto respectiv 17 lei video, indiferent de ziua oficierii casatoriei.
 13. Sala festiva (sala 70) din cadrul Primariei este momentan in renovare asadar nu se mai defasoara cununii civile.
 14. Este foarte important sa aveti la dumneavoastra si actele in original.
 15. Puteti descarca, completa si tipari formularele direct de aici.

 Spor la treaba si drumuri cat mai putine!

Opinii (1)
Buna ziua viitorul ... | 14 august, 2017
Buna ziua viitorul meu sot are certificat de nastere de tip vechi este valabil pentru casatoria civila? Va multumesc anticipat !

Adauga opinia ta: